woensdag, februari 21, 2007

BI 2.0: mashups

BI 2.0, niemand weet nog precies waarvoor het staat maar het kan te maken te hebben met ajax, realtime bi, operational bi, web 2.0, enterprise search, soa's of on demand of al deze begrippen. Erik Fransen verzamelt voor dbm idee├źn voor een artikel over BI 2.0.

Hier wil ik ingaan op de web 2.0 component van BI 2.0 en dan speciaal mashups. Want een mashup wordt in de wikipedia gedefinieerd als een website of applicatie die data uit verschillende bronnen combineert tot 'een nieuwe ervaring'. En dat riekt verdacht veel naar BI.

Pentaho is een voorbeeld van een BI tool waarmee een mashup is te maken met Googlemaps. Ook Business Objects heeft een mashuptool in de vorm van graphicsmasher maar die is alleen nog maar te bewonderen in het lab.

Het maken van mashups is redelijk ingewikkeld, maar er komt een nieuwe klasse van tools aan waarmee dit een eitje wordt. In SOA for the masses geven Dan Farber en Larry Digna een uitstekend overzicht van deze tools. De meest revolutionaire zijn Teqlo en het net geïntroduceerde Yahoo Pipes.

De uitdaging voor BI-consultants en leveranciers is om die tools voor het maken van mashups ter beschikking te stellen aan de bi-eindgebruikers en wel op zo'n manier dat die mashups beheerbaar blijven. Want dat is met Excel, het mix, mash en mutate tool van het client/server tijdperk niet echt gelukt.

1 opmerking:

 1. Erik,

  Zelf was ik al aan een weblog begonnen over BI 2.0.

  http://www.businessintelligence20.blogspot.com

  Deze blog heb ik opgestart toen ik bezig was met een project om realtime business intelligence te implementeren op basis van berichtenstromen vanuit processen die gerealiseerd waren op in een SOA omgeving.

  Pieter Nierop
  http://www.linkedin.com/in/pnierop
  http://www.ecademy.com/user/pieternierop

  BeantwoordenVerwijderen