woensdag, november 01, 2006

Datakwaliteit van het bevolkingsregister

Een mooi voorbeeld van een vervuild bestand, ditmaal het bevolkingsregister van Amsterdam. Met name de adresgegevens kloppen niet. Uit een anp-bericht van 30-10-2006:
"Ruim honderdduizend Amsterdammers, 15 procent van het totale aantal inwoners in de hoofdstad, wonen niet op het adres dat is opgegeven bij de gemeente. Vooral door gesjoemel met uitkeringen is de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) ernstig vervuild.

Bewoners verstrekkenverstrekken verkeerde adresgegevens of geven veranderingen in hun woonsituatie niet door. Dat liet de Dienst Persoonsgegevens van Amsterdam maandag weten in het tv-programma Netwerk.

De vervuiling van de gemeentelijke administratie kost Amsterdam jaarlijks zeker 10 miljoen euro. De gemeente weet niet precies hoeveel mensen bewust frauderen, maar het zou zeker om enkele procenten gaan."

Het zou vooral om fraude gaan, maar verderop staat toch duidelijk dat de fraude enkele procenten betreft. Netwerk had de scoop en doet alsof de chaos van het bestand te wijten is aan fraude.

Mijn datamanagersinstinct zegt dat het slecht onderhoud is. Voor minder dan 10 miljoen euro per jaar kun je het bestand schonen, door het te koppelen met andere adresbestanden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten