vrijdag, november 10, 2006

Ongestructureerde business intelligence

mesh.jpg

Bill Inmon heeft in zijn getrademarkete en gecoprightete term DW 2.0 (die dobbel joe toe dot zero) een ruime plaats ingeruimd voor het ontsluiten van ongestructureerde data in het data warehouse. En Business Objects heeft het open search initiative gelanceerd, een samenwerkingsverband voor text analytics en enterprise search.

BI & data warehousing gaan dus duidelijk een nieuwe fase waarin zoeken in ongestructureerde data een belangrijke rol gaat spelen.

Search is bijna een synoniem voor Google. Om je te laten zien dat er meer is dan google heb ik een quickscan gemaakt van een aantal innovatieve zoekmachines die door nieuwswebsites worden gebruikt (ik werk nu eenmaal bij een mediabedrijf), maar ook als interne zoekmachine kunnen worden ingezet.

  • De BBC maakt gebruik van Autonomy. Volgens Gartner het beste wat er is op dataretrieval. Alle gerelateerde artikelen en video's bij een artikel op de BBC nieuwssite, worden gegenereerd door deze zoekmachine. Daar komt - bijna - geen journalist en metadata aan te pas. Autonomy maakt nl ook volautomatisch transcripts van video en audio. Die techniek wordt geleverd door Virage. Virage zie je in actie bij Blinkx, een uitgeklede consumentenversie van autonomy.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten