dinsdag, november 21, 2006

Open source business intelligence overzicht

pentaho.jpg Pentaho is de eerste open source Business Intelligence suite (1,5 miljoen downloads) dat serieus zou kunnen concurreren met commerciele BI-leveranciers. Pentaho is een bi-platform met rapportage, analyse, dashboarding,workflow en datamining mogelijkheden.

En bij pentaho alleen zal het niet blijven. Er zijn nu al zo'n 25 open source projecten voor Business Intelligence tools. De open source bi pagina van squidoo biedt een uitstekend overzicht. Een paar kansrijke suites en olap tools pik ik er hier uit:

  • Het BEE-project is een tjechisch project met etl, rolap en rapportagemogelijkheden, met mysql als onderliggende database.

  • Open-i is een olap rapportage omgeving dat draait op Mondrian of Microsoft Analysis services. Het project was finalist voor de sourceforge community choice awards.

  • SpagoBi is een italiaans project en een compleet platform met datamining, rapportage, olap, dashboards en datamanagement oplossingen.

  • Palo, is een addin voor Excel. Aan Excel wordt een MOLAP-database toegevoegd waardoor je een hoeveelheid data gelijk aan 1000-en excelsheets in één excelsheet kunt bewerken die ook nog eens meer mogelijheden biedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten