maandag, december 18, 2006

Het mooiste dashboard

De glorieuze winnaars van Gartner's Corporate Performance management suite 2006 zijn Hyperion en Cognos. Zo'n suite bestaat volgens Gartner uit de volgende componenten:

  • Budget, planning and forecasting

  • Profitability modelling and optimization

  • Financial consolidation

  • Statutory and financial reporting

  • Dashboard applications


En over die dashboards wil ik het even hebben. Zijn die dashboards van Hyperion en Cognos ook het mooiste wat er op de markt te vinden is? Toegegeven, het is niet het allerbelangrijkste criterium, Grtner scoort erook niet op, maar als manager moet je wel iedere dag tegen zo'n ding aankijken. Ik heb screenshots genomen van scorecards die bij Hyperion en bij Cognos op de site staan.

Hier de scorecard van Cognos (klik op de het plaatje):

scorecard cognos.jpg

En hier de scorecard van hyperion (klik op de het plaatje):

scorecard hyperion.jpg

Vooral hyperion's scorecard is nogal rommelig. Overigens geldt dat ook voor veel andere scorecards uit de CPM oplossingen in Gartner's magic quadrant. Stephen Few heeft een aantal regels voor het ontwerpen van goede dashboards. Het bedrijf visual engineering heeft die regels verwerkt in zijn scorecard oplossing. En dit is het resultaat (klik op de het plaatje):

scorecard visualacuity.jpg

De trendlijn is uitgevonden door Tufte en wordt een sparkline genoemd. Die andere grafiek is ontworpen door Few. Dit is zgn. bulletgraphs. Over de bulletgraph verschillen de meningen: Ze zijn nl. niet heel intuïtief. Maar toch is dit de mooiste scorecard die ik tot nu toe ben tegengekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten