zondag, december 28, 2008

Boek: The NumeratiEen criterium voor een goed nonfictie boek is als je na het lezen de wereld (een beetje) anders gaat bekijken. The Numerati van Stephen Baker is zo'n boek.

Numerati zijn personen die via algoritmes op zoek zijn naar patronen in data die het menselijk leven en gedrag beschrijven. Dat klinkt wat vaag, maar aan de hand van 5 rollen maakt hij feilloos duidelijk dat de machines die de Numerati bouwen steeds meer zinnige dingen kunnen beweren over ons gedrag. Die rollen zijn: de werker, de shopper, de stemmer, de blogger, de terrorist, de patiƫnt en de lover.

Ik zal er een paar heel kort (het blijft een blog) uitlichten.

In 'de werker' beschrijft hij hoe IBM zijn 50.000 werknemers via wiskundige modellen de productiviteit wil verbeteren en het management wil automatiseren.

In 'de stemmer' lees je dat Obama niet alleen vanwege zijn charisma de verkiezingen heeft gewonnen.

In 'de terrorist' wordt duidelijk waarom datamining niet zal werken als middel om terrorisme te voorkomen. Dat zegt ook wat over de realiteitszin van het boek omdat onlangs ook een rapport is verschenen waarin staat dat de anti terroristische datamining programma's van Homeland security niet werken .

En in 'de patient' blijkt dat Intel met sensortechnologie een grote rol wil gaan spelen in de gezondheidszorg. Let maar eens op de nieuwsberichten van Intel.

Het boek is fascinerend vanwege de mogelijkheden die deze algoritmes bieden en tegelijkertijd een waarschuwing tegen het vastleggen van persoonlijke gegevens. Zo voert Baker Jeff Jonas op. Hij is een bekeerd numerator die zijn virtuele privacy frankenstein heeft verkocht aan IBM. Daar is hij nu hoofd entity analysis en ontwikkelt hij nu vooral methoden om persoons- en gedragsgegevens anoniem op te slaan.

Baker is ook een blog gestart over the numerati. Fortune heeft het boek gekozen in zijn top 3 van beste webboeken van 2008.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten