woensdag, december 10, 2008

rss als annotatie-hulpmiddel in rapportagesIk ben een groot fan van de grafieken van Google insights for search en finance. Zie bv hoe Google de beurskoers van mijn favoriete aandeel Netezza integreert met belangrijke gebeurtenissen. Dat is toch weer fraai gedaan door de interface ontwerpers van Google.

Ik vroeg me af of het ook mogelijk is zelf dergelijke rapportages te bouwen.
Zo zou je je kunnen voorstellen dat de marketeers van een krant willen weten welke nieuwsfeiten van invloed zijn op de losse verkoop.

Die nieuwsfeiten zijn als rss-feed opvraagbaar en die moet je op een of andere manier verwerken als annotaties bij de verkoopcijfers. Nog beter zou het zijn als je uit Google Analytics als rss-feed de best bekeken artikelen zou kunnen opvragen, om te zien welk nieuwsfeit die dag belangrijk was. Helaas is dat laatste nog niet mogelijk.

Overigens kun je ook heel gemakkelijk bedrijfsinterne nieuwsfeiten vastleggen in de vorm van een weblog, waarin je vastlegt wanneer bv het bronsysteem is gemigreerd. De rss-feed van dat weblog verklaart dan weer de trendbreuk in die ene grafiek.

Google spreadsheets heeft de mogelijkheid om annotaties te maken in de vorm van interactieve time series gadget van Google. Het is ook vrij gemakkelijk een rss-feed met relevant nieuws in google spreadsheets te importeren. Maar voor de koppeling van rapportdata met rss-feeds op basis van datum of onderwerp heeft Google geen kant en klare oplossing.

Ook bij Business Intelligence leveranciers kon ik nog geen commercieel rijpe oplossingen vinden. In het lab van Business Objects staan wel 2 proefopstellingen:

Rss-feed as a universe ontsluit een rss-feed via een Universe waardoor deze gegevens schijnbaar te combineren zijn met andere gegevens.
BI Annotator is een tool voor BOXI en combineert de ongestructureerde text uit een rss-feed met bv de dimensionele data uit een sterschema. Het wordt niet helemaal duidelijk of de tijdsdimensie hierbij een rol speelt.

Eigenlijk moet je de rss-feeds met de andere data integreren in het datawarehouse en moet je dit niet willen oplossen met een BI-tool. Hoe je dit in het dwh moet modelleren is een vraagstuk op zich bv als aparte rss-dimensies of als onderdeel van een andere dimensie of als aparte ster met nieuwsfeiten. Misschien dat ik daar nog wat blogjes aan ga wijden.

Integratie van rss-feeds in rapportages is dus volgens mij met de huidige BI-tools nog niet mogelijk. Misschien dat iemand anders nog wel een oplossing heeft gevonden?

3 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Albert,

  Leuk blog, precies de zaken die ik interessant vind.. Ik vond een post van je over google maps + postcodegebieden... Heb je daar inmiddels al meer succes mee gehad?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi lodewijk,

  dank je. ik heb - dacht ik - wel betaalde oplossingen gezien. weet niet meer van wie of wat. Heb ooit een minieme poging gedaan om dan maar zelf wat in elkaar te hacken, maar heb te weinig tijd om me te verdiepen in javascript.

  BeantwoordenVerwijderen