dinsdag, maart 13, 2007

Swift en de privacy van eu-burgers

NRC Handelsblad vraagt zich, vanwege de swift-zaak, af hoe groot de greep van de Amerikaanse overheid is op privacy gevoelige data van Europese burgers. Hieronder een overzicht van deze case.

Swift is een Belgische organisatie die in het geniep maar met medeweten van de Europese Centrale Bank financiële gegevens van o.a. eu burgers doorspeelde naar het Amerikaanse ministerie van financiën om financiële sporen van terroristen op te sporen.

De New York Times onthulde deze privacyschending van Europese burgers vorig jaar juni en de Europese commissie zou een einde maken aan de toegang van de amerikanen tot het swiftsysteem.

Maar volgens de NRC hebben de Amerikanen nog steeds toegang tot onze gegevens. Volgens tweakers zijn de bancaire transacties toegankelijk omdat het datacentrum van Swift in de VS staat en daardoor onder de Amerikaanse wet valt. Op de swift-site legt Swift haar rol in deze zaak uit.

Deze zaak is in mijn ogen een sprekend voorbeeld van hoe Europa afglijdt naar een bewakingsstaat. Ik vraag me daarom wel eens af in hoeverre IT-ers en in het bijzonder data warehouse specialisten zich ervan bewust zijn in hoeverre ze daar aan meewerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten