maandag, september 08, 2008

Google Charts (api)

Dit is een blog in een serie waarin ik probeer te ontdekken of Google geschikt is als BI-platform. Ik heb ze gelabeld als Gbi (Google bi).

Een van de minder bekende api's van Google is de Google Chart api. Door simpelweg een url te maken met een aantal parameters, zoals type, kleur en labels en daarbij de waarden op te geven, tover je een statische grafiek in .png formaat in de browser. Hiermee kun je verrassend mooie en veelzijdige grafieken maken die zeker niet onderdoen voor de grafiekmogelijkheden van dure rapportagetools.

De vraag is nu of je met Google Charts een Google business intelligence oplossing zou kunnen bouwen. Ik stel me daarbij voor dat je Igoogle wilt gebruiken als platform om rapporten te tonen.

Met Google Graphs blijkt dat ronduit lastig te zijn. De resultaten van een query moet je via handgecodeerde scripts omzetten in de gewenste attributen met de bijbehorende resultaatsets. Voor de gemiddelde BI-er een stap te ver. Daarnaast zijn de grafieken statisch: tooltips en een drillthrough zijn niet mogelijk. Wat in dit geval ontbreekt is een laag die de resultaten van een query eenvoudig omzet naar een grafiek (met een tabel). En dan laat ik het afschermen van de sql in een semantische laag even buiten beschouwing. Via een lelijke hack met de google gadgets api kun je de plaatjes alsnog in iGoogle tonen.

Maar als je je niet laat intimideren door code zijn er met deze api hele mooie grafieken te maken die het best tot hun recht komen in een mashup. Zie bv de combinatie van twitterstatistieken met yahoo pipes en google charts en de andere voorbeelden op programmableweb.

Kortom een normale bi-er zal van Google Graphs niet blij worden. Gelukkig zijn er alternatieven zoals de visualization api, maar daarover in een volgende post meer.

Mocht je toch nieuwsgierig zijn geworden: Er zijn verschillende graph generatoren, waaronder het fraaie hohli, om te spelen met de verschillende grafieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten